Astaksantyna

Astaksantyna jest związkiem z grupy ksantofili. Powstaje w procesie metabolicznym z zeaksantyny i kataksantyny. Dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, przenika przez barierę krew-mózg. W organizmie nie ulega przekształceniu w witaminę A. Występuje w ciele jednokomórkowych glonów, drożdży, łososi, pstrągów, kryli, krewetek, raków oraz w piórach niektórych ptaków, np. flamingów. Astaksantyna jest bardzo silnym antyoksydantem. Przenika barierę między układem krwionośnym a mózgiem dostarczając przeciwutleniacze do mózgu i centralnego układu nerwowego i zapobiega stanom zapalnym tych organów. Przenika także barierę pomiędzy siatkówką, a układem krwionośnym zaopatrując oko w przeciwutleniacze i zapobiegając stanom zapalnym. Astaksantyna zapobiega degeneracji plamki żółtej związanej z wiekiem. Karetonoid ten pomaga zachować prawidłowe funkcje oka i ostrość widzenia. Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym pomaga zmniejszyć stany zapalne stawów. Chroni skórę przed promieniowaniem UV i zmniejsza jego wpływ na organizm. Z wszystkich dostępnych na rynku preparatów zawierających antyoksydanty astaksantyna zasługuje na szczególne zainteresowanie.