Acai Berry

Acai Jagody : dotarła zarówno do Polski jak i do innych krajów Europy za sprawą badań doktora Alexandra Schaussa, wybitnego botanika oraz fachowca w dziedzinie zdrowego odżywiania. Wyniki jego badań dotyczących tego wyjątkowego owocu z Amazonii są zadziwiające.
Występowanie : występują głównie w deszczowych lasach Amazonii. Rosną na wysokich palmach brazylijskich, które osiągają wysokość nawet do 20 metrów. W Polsce nie są dostępne w świeże postacij. Możemy zakupić jedynie sok lub kapsułki .
Problemem przy dystrybucji jagód stanowi fakt, że w ciągu 24 godzin od zerwania jagoda traci swoje właściwości.
Skład : witaminy B1, B2, B3, C, E oraz kwasy omega 6 i omega 9, beta-karoten, żelazo, wapń, potas, fosfor, białko, dużą ilość błonnika, bardzo niską zawartość cukru, polifenole, dodatkowo ogromna ilość antyoksydantów odpowiadających za ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. Warto wspomnieć, że 100 g ekstraktu z jagód acai zawiera 52.2 g węglowodanów, 8.1 g białek, 44.2 g błonnika oraz 32.5 g tłuszczu.
Właściwości: Swoją popularność jagoda acai zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym, energetycznym oraz odżywczym. Jagody acai ułatwiają trawienie i wypróżnianie, poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Spożywanie owoców acai może pomóc zapobieganiu oraz wyhamowaniu chorób takich jak rak, przerost prostaty, Alzheimer,zawał. Dzięki aminokwasom, redukują także zmęczenie. Antyutleniacze zawarte w acai sprawiają, że nie dochodzi w naszym organizmie do zmian w DNA, którego skutkiem mogą być choroby nowotworowe.
Wzmacniają odporność, spożywanie jagód acai wspomaga pracę układu immunologicznego. Jagody zwiększają odporność na bakterie, wirusy czy. Badania wykazują, że zawarty w acai beta-sitosterol stymuluje pracę leukocytów i zapobiega hamowaniu reakcji odpornościowych organizmu.
Obniżają ciśnienie krwi. Za sprawą fitosteroli, czyli steroli pochodzenia roślinnego. Antocyjaniny obecne w jagodach chronią naczynia krwionośne zwiększając ich elastyczność.
Regulują poziom cukrów Dzięki niskiemu wskaźnikowi glikemicznemu, jagody zalecane są w diecie nisko glikemicznej, ponieważ redukują szkodliwe ilości cukru we krwi.
Poprawiają wzrok. Sok z jagód acai wzmacnia naczynia włosowate zapobiegając uszkodzeniu naczyń krwionośnych w siatkówce oka, czyli retinopatii cukrzycowej. Dzięki obecności beta-karotenu i witaminy C mają zbawienny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego, a dodatkowo przyczyniają się do spadku ryzyka wystąpienia schorzeń czy powikłań po zwyrodnieniu plamki żółtej.
Zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki to utleniacze osłabiające i zakłócające system odpornościowy. Poprawiają ogólne samopoczucie.
Opóźniają procesy starzenia. Na zachowanie maksymalnej wydajności komórek oddziaływają składniki energetyczne oraz silne antyoksydanty (m.in. resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy). Działanie przeciwutleniające wykazuje także kwas elagowy zaliczany do polifenoli. Jagody acai znalazły się na liście ORAC, (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) jest to lista produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Do tej pory na pierwszym miejscu znajdowało się czerwone winogrono o największym potencjale antyoksydacyjnym (ok. 1800 μmol w jednej uncji, czyli ok. 29 gramach)
Działają przeciw depresyjnie: Witaminy z grupy B wraz z innymi składnikami odżywczymi wpływają na nas łagodząco w momentach stresogennych, a także towarzyszą w produkcji neuroprzekaźników, takich jak dopamina czy serotonina, które odpowiadają za pozytywnego nastroju oraz dobry sen.
Łagodzą objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Całe spektrum dostępnych w jagodach acai antyoksydantów wspomaga ochronę i regenerację zwieracza dolnego przełyku, który zazwyczaj zostaje uszkodzony w chwili cofania się kwaśnej treści żołądka do przełyku. Dzięki właściwościom anty kwasowym, ryzyko powikłań np. owrzodzenie, krwawienie czy zapalenie krtani zostaje zmniejszone .
Zapobiegają niepłodności, wywołanej stresem, zanieczyszczeniem środowiska czy działaniem wolnych rodników przez działanie przeciwzapalne i oczyszczające . Jagody acai zapewną nam również przypływ nowych sił witalnych.
Wspomagają utratę wagi: Dodatkową zaletą jagód jest ich działanie poprawiające przemianę materii ze względu na dużą zawartość błonnika.( właściwości odchudzające).