Zdrowienie przez jedzenie - Kasza jaglana

Zdrowienie przez jedzenie - Kasza jaglana
Złoto polskiej ziemi tak nazywana jest Kasza jaglana w Polsce. To najstarsza z kasz.
Otrzymuje się ją z ziaren łuskanego prosa, jest cennym źródłem witamin i substancji mineralnych. Jest również bogatym produktem energetycznym względu na zawartość skrobi ,która jest zdecydowanie delikatniejsza niż w innych kaszach . Kasza jaglana to jedyna kasza posiadająca odczyn zasadowy, ma działanie rozgrzewające, jest pomocna przy przeziębieniach i zapaleniach dróg oddechowych. Usuwa nadmiar śluzu z organizmu, ma działanie antygrzybiczne i jest naturalnym antybiotykiem.
Bogata w witaminy z grupy B oraz w cenne mikroelementy: miedź, wapń, żelazo, krzem i magnez. Jest zatem bardzo cennym pożywieniem uzupełniającym ich niedobory. Jest też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Bardzo pomocna w dietach uzupełniających przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, kostno- stawowych (wzmacnia kręgosłup ,stawy biodrowe i kolanowe), w alergiach pokarmowych, nieżytach i przy nadkwaśności żołądka, nie uczula bo nie zawiera glutenu. Zalecana w dietach w zespole chorób Hashimoto oraz cukrzycy. Polecana zwłaszcza dla osób z chorobami wątroby, trzustki, jelit i nerek. Posiłki przygotowane z nią są lekko strawne, sycące i energetyzujące. Zawarta w niej lecytyna pomaga w regulacji poziomu cholesterolu. Kasza jaglana ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Można ja polecić osobom z dietą bezglutenową oraz tym cierpiącym na niedokrwistość ze względu na zawartość łatwoprzyswajalnego żelaza.
Smaczne i proste śniadanie z kasza jaglaną:
100g ugotowanej kaszy jaglanej 10-20g świeżych sezonowych owoców np. borówki, maliny, poziomki, truskawki itd. poza sezonem można dodać owoce suszone lub liofilizowane. 5 g- łyżeczka zmielonych lub utłuczonych w moździerzu orzechów do wyboru; laskowe, włoskie, brazylijskie, makadamia lub pestki z dyni, słonecznika, sezamu. łyżeczka oleju np. sezamowego, kokosowego lub dyniowego, zamiennie łyżeczka masła z odrobiną śmietanki kremówki(dla tych którzy tolerują laktozę) Smacznego