> Sklep Zielarsko-Medyczny > Aktualności > Witamina C Kwas L-askorbinowy Witamina życia

Witamina C Kwas L-askorbinowy Witamina życia

7201b225

Witamina C - kwas L-askorbinowy - witamina życia.

 

Witamina c i jej suplementacja w ciąży i nie tylko. Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego, ma silne działanie antyoksydacyjne. Wspomaga odporność oraz przemiany białkowe i węglowodanowe. Bierze udział we wchłanianiu tyrozyny – związku chemicznego ważnego dla tarczycy i przysadki mózgowej. Wspiera również syntezę kortykosteroidów – hormonów produkowanych przez korę nadnerczy. Zmniejsza ryzyko krwawienia, wspiera wchłanianie żelaza i działanie leków cytostatycznych oraz przeciwzakrzepowych. Dzięki temu, że ułatwia wchłanianie żelaza, wspomaga syntezę hemoglobiny, zapobiegając niedokrwistości. Zapotrzebowanie na witaminę C rośnie w ciąży ze względu na” podwójne” jej zużycie. Badania nie wykazały jej szkodliwego wpływu na płód. Dotyczy to jednak tylko przyjmowania witaminy C w dawkach wymienionych poniżej. Zalecane dzienne spożycie witaminy C u dorosłego człowieka to minimum 1 mg/kg masy ciała. U kobiet w ciąży dawkowanie wzrasta do 1,5 mg/kg masy ciała.

Witamina C dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu organizm może łatwo pozbyć się jej nadmiaru przez nerki. Z tego względu u zdrowej osoby jej przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe. Jednak przyjmowana w bardzo dużych dawkach mówimy tu o przyjmowaniu codziennym powyżej dwukrotności dawek zalecanych, może odkładać się w nerkach, przyczyniając się pośrednio do kamicy nerkowej. Wypadki takie są jednak sporadyczne i bardziej zaszkodzimy sobie jej deficytem. Niedobór witaminy C może natomiast powodować niedokrwistość, nadciśnienie tętnicze i osłabienie odporności ciężarnej.

Zalecenia obejmują też podawanie globulek z witaminą C dopochwowo w czasie ciąży, globulki dopochwowe przywracają i utrzymują fizjologiczny kwaśny odczyn pochwy pomiędzy 3.8 a 4.4, który zarówno hamuje wzrost mikroorganizmów odpowiedzialnych za bakteryjne zakażenia pochwy, jak i pomaga wzrastać naturalnej florze bakteryjnej. Stwarza on niekorzystne środowisko dla kolonizacji bakteryjnej spowodowanej przez pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), w wyniku czego zapobiega nawrotom infekcji układu moczowego. Ponadto kwaśne pH pochwy neutralizuje czynniki decydujące o zjadliwości rzęsistka pochwowego (Trichomonas vaginalis) i ogranicza rozprzestrzenianie drożdżaków z rodzaju Candida w nabłonku pochwy.

Szczególnie groźne w czasie ciąży mogą być nawet łagodne infekcje pochwy, które często przebiegając bezobjawowo u kobiet w ciąży związane są z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego porodu (tj. do 37 tygodnia ciąży).

U osób zdrowych witamina C pełni kluczową rolę w ponad 300 procesach zachodzących w ludzkim organizmie. W związku z tym można ją nazwać witaminą życia. Witamina C między innymi aktywizuje system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych. Dlatego jej niedobory mogą znacznie osłabić nasz organizm. Jej działanie jest nieocenione, gdyż w trakcie infekcji jest typowym przeciwutleniaczem redukującym ilość wolnych rodników tlenowych, które mają destrukcyjny wpływ na funkcjonowanie każdej komórki naszego ciała.

Profilaktyczne i systematyczne spożywanie każdego dnia witaminy C wpływa na czas trwania choroby, skracając go o 14% u młodych pacjentów i o 8% a u osób uprawiających sport lub żyjących bardzo intensywnie zmniejsza ryzyko występowania problemów zdrowotnych nawet o 50%.

Witamina C jest obecna w soczewce oka w stężeniu ponad pięćdziesiątkrotnie przekraczającym normalne stężenie tej witaminy we krwi. Niektóre z badań wiążą chroniczny niedobór witaminy C z mętnieniem soczewki oka prowadzącą do zaćmy oka. 
Hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która może powodować chorobę wrzodową żołądka.

Witamina C w przebiegu choroby nowotworowej redukuje objawy takie jak: zmęczenie, wymioty, nudności, ból, zaburzenia snu, utrata apetytu, zaparcia. Zmniejsza negatywne skutki chemioterapii i radioterapii.

 

Jedne z licznych skutków niedoboru to :

– szkorbut;

– samoistne krwawienia i złe gojenie się ran

– bóle mięśni i stawów

– zaburzenia w tworzeniu się tkanek łącznych( produkcja kolagenu)

– stany zapalne błony śluzowej

- stany zapalne tkanek

– obniżenie wydolności fizycznej

– osteoporozę

- obniżenia odporności i tym samym łatwiejsza zapadalność na infekcje zarówno wirusowe jak i bakteryjne itd.

 

Należy również pamiętać o podawaniu witaminy C w przypadku chorób przewlekłych, nowotworowych, jak i w rekonwalescencji. W dawkach określonych dla danej jednostki chorobowej.

 

Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło i wysokie temperatury i z tego powodu jej straty w produktach surowych są ze względu na nieprawidłowy transport,przechowywanie lub obróbkę w wysokich temperaturach są znaczne.

Można ją uzupełniać przyjmując dobrej jakości produkty produkowane z surowców organicznych lub takich w których dodatkowo zawarte są bioflawanoidy zwiększające jej wchłanialność.

 

W naszym sklepie zielarsko-medycznym Herbamed Plus znajdziecie Państwo szeroki wybór preparatów zawierających witaminę C:

- w formie proszku pozyskaną z kapusty firmy Skarby Gai

- w formie tabletek firmy Now Food i Swanson

- buforowaną w formie askorbinianu sodu

- Acerola firmy Sanbios

- liposomalną Ascolip firmy Genexo

- dojelitową z owoców Dietering

- z gryki firmy Laborell

- witamina C 100% sok z owoców róży z firmy Polska Róża

- dla dzieci do ssania lub żucia firmy Natures Aid

- i inne