Pokrzywa i Chlorofil - zdrowie w zielonym kolorze

Pokrzywa i Chlorofil – zdrowie w kolorze zielonym
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) zawiera w składzie kwasy organiczne, liczne witaminy, flawonoidy, garbniki, związki aminowe.
Pokrzywa ma działanie moczopędne, przeciwobrzękowe. Hamuje stany zapalne w układzie moczowym oraz zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych.
Oczyszcza krew z toksyn oraz zapobiega miażdżycy. Działanie oczyszczające można wykorzystać przy chorobach reumatycznych, z organizmu zostają usunięte mocznik i kwas moczowy mający wpływ na przebieg chorób reumatycznych.
Pokrzywa hamuje również krwawienia i pobudza krążenie krwi. Docenią to osoby mające zespół zimnych dłoni i stóp.
Witaminy i związki aminowe odżywiają organizm oraz zwiększają produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Wskazana jest dla osób z zaburzeniami przemiany materii, osłabionych fizycznie oraz przy niedokrwistości.
Pobudza także układ odpornościowy, zwiększając odporność na różnego rodzaju infekcje. Przy tak szerokim spektrum dobroczynnego działania na nasz organizm każdy z nas powinien polubić pokrzywę.
Chlorofil zwany również krwią roślin z powodu budowy bardzo podobnej do hemoglobiny
- ma właściwości hamujące rozwój guzów, pomaga zapobiegać nowotworom, zapobiega zmianom w molekułach DNA blokując przekształcanie zdrowych komórek w komórki rakowe, dezaktywuje wiele związków kancerogennych (powietrze, żywność, woda)
- normalizuje pH organizmu przeciwdziałając zakwaszeniu, ponadto neutralizuje szkodliwe działanie produktów rozpadu białek.
-neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane wraz z żywnością toksyny i pestycydy.
- neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę doskonałego płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi
- obniżając zapotrzebowanie na insulinę, wspiera leczenie cukrzycy i insulinooporności,
- wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit
- oczyszcza wątrobę, poprawia jej funkcjonowanie
- przyśpiesza gojenie się wrzodów
- przyspiesza gojenie się ran, hamuje rozwój bakterii beztlenowych
- uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K
- stymuluje odnowę tkanek (katalizuje odnowę komórkową), dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała, niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu
- łagodząc stany zapalne zmniejsza objawy alergii, astmy
- dodaje energii i witalności
- stymuluje system immunologiczny organizmu
reguluje ciśnienie tętnicze
- poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia.