> Sklep Zielarsko-Medyczny > Aktualności > Pokrzywa i Chlorofil - zdrowie w zielonym kolorze

Pokrzywa i Chlorofil - zdrowie w zielonym kolorze

03d92e4f

Pokrzywa i Chlorofil – zdrowie w kolorze zielonym

 

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) zawiera w składzie kwasy organiczne, liczne witaminy, flawonoidy, garbniki, związki aminowe.

Pokrzywa ma działanie moczopędne, przeciwobrzękowe. Hamuje stany zapalne w układzie moczowym oraz zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych.

Oczyszcza krew z toksyn oraz zapobiega miażdżycy. Działanie oczyszczające można wykorzystać przy chorobach reumatycznych, z organizmu zostają usunięte mocznik i kwas moczowy mający wpływ na przebieg chorób reumatycznych.

Pokrzywa hamuje również krwawienia i pobudza krążenie krwi. Docenią to osoby mające zespół zimnych dłoni i stóp.

Witaminy i związki aminowe odżywiają organizm oraz zwiększają produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Wskazana jest dla osób z zaburzeniami przemiany materii, osłabionych fizycznie oraz przy niedokrwistości.

Pobudza także układ odpornościowy, zwiększając odporność na różnego rodzaju infekcje. Przy tak szerokim spektrum dobroczynnego działania na nasz organizm każdy z nas powinien polubić pokrzywę.
 

Chlorofil zwany również krwią roślin z powodu budowy bardzo podobnej do hemoglobiny

- ma właściwości hamujące rozwój guzów, pomaga zapobiegać nowotworom, zapobiega zmianom w molekułach DNA blokując przekształcanie zdrowych komórek w komórki rakowe, dezaktywuje wiele związków kancerogennych (powietrze, żywność, woda)

- normalizuje pH organizmu przeciwdziałając zakwaszeniu, ponadto neutralizuje szkodliwe działanie produktów rozpadu białek.

-neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane wraz z żywnością toksyny i pestycydy.

- neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę doskonałego płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi

- obniżając zapotrzebowanie na insulinę, wspiera leczenie cukrzycy i insulinooporności,

- wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit

- oczyszcza wątrobę, poprawia jej funkcjonowanie

- przyśpiesza gojenie się wrzodów

- przyspiesza gojenie się ran, hamuje rozwój bakterii beztlenowych

- uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K

- stymuluje odnowę tkanek (katalizuje odnowę komórkową), dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała, niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu

- łagodząc stany zapalne zmniejsza objawy alergii, astmy

- dodaje energii i witalności

- stymuluje system immunologiczny organizmu

reguluje ciśnienie tętnicze

- poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia.