> Sklep Zielarsko-Medyczny > Aktualności > Podagrycznik - chwast czy lecznicza roślina?

Podagrycznik - chwast czy lecznicza roślina?

e6337a60

Podagrycznik – Chwast czy cudowna roślina?

 

Podagrycznik (Aegopodium podagraria) jest często spotykaną rośliną, uważaną najczęściej za chwast rosnący w ogródkach i przy drogach.

Mało kto wie jak skutecznie działa detoksykująco i czyszcząco na nasz organizm.

Działa:

- przeciwbólowo

- uspokajająco

- wzmacniająco

- moczopędnie, odtruwająco

- przeciwzapalnie

- rozgrzewa organizm (zwłaszcza w połączeniu w pokrzywą)

- przeciwnowotworowo

- poprawia stan i kondycję skóry

- niszczy drobnoustroje (patogenne grzyby, bakterie, wirusy)

 

Ma skuteczne zastosowanie:

- rwa kulszowa

- artretyzm

- dolegliwości nerek i pęcherza

- kamica nerkowa

- stany zapalne żołądka

- odtruwanie, oczyszczanie wątroby

- hemoroidy

 

Padagrycznik zawiera w składzie wiele ważnych witamin oraz substancji odżywczych:

- witamina C – wzmacnia odporność, uczestniczy w syntezie kolagenu (wlosy, skóra, paznokcie, stawy, kości)

- witamina E – wzmacnia wzrok, regeneruje skórę, działa antyoksydacyjnie, chroni układ krążenia

- luteina – regeneruje barwniki wzrokowe, chroni siatkówkę oka,

- beta karoten (prowitamina A) – chroni skórę przed promieniowaniem UV, regeneruje skórę i błony śluzowe, chroni wzrok

- zawiera też mikro- i makroelementy: żelazo, miedź, mangan, potas

- flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym, chroniącym układ krążenia, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym

Po ziele podagrycznika, jak i mieszanki ziołowe zawierające go w swoim składzie zapraszamy do sklepu zielarskiego Herbamed Plus ulica Długa 32, Kraków.

 

Coś dla miłośników wiosennych sałatek

 

Wiosenna sałatka z podagrycznika
Główka kruchej sałaty, 2-3 mięsiste pomidory, po łyżce usiekanych zielonych listków z podagrycznika, bluszczyku kurdybanka.
Sos: 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżki soku z cytryny, łyżeczka majonezu, jedna łyżka naturalnego jogurtu, pieprz, sól, odrobina miodu.
Wykonanie:
1.Dokładnie wymieszać składniki sosu, schłodzić go.
2. Umytą sałatę i zioła osuszyć.
3.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
4. Sałatę porozrywać na kawałki, wrzucić do salaterki i wymieszać z pomidorami oraz usiekanymi listkami ziół.
5. Polać sosem.

Smacznego