Podagrycznik - chwast czy lecznicza roślina?

Podagrycznik – Chwast czy cudowna roślina?
Podagrycznik (Aegopodium podagraria) jest często spotykaną rośliną, uważaną najczęściej za chwast rosnący w ogródkach i przy drogach.
Mało kto wie jak skutecznie działa detoksykująco i czyszcząco na nasz organizm.
Działa:
- przeciwbólowo
- uspokajająco
- wzmacniająco
- moczopędnie, odtruwająco
- przeciwzapalnie
- rozgrzewa organizm (zwłaszcza w połączeniu w pokrzywą)
- przeciwnowotworowo
- poprawia stan i kondycję skóry
- niszczy drobnoustroje (patogenne grzyby, bakterie, wirusy)
Ma skuteczne zastosowanie:
- rwa kulszowa
- artretyzm
- dolegliwości nerek i pęcherza
- kamica nerkowa
- stany zapalne żołądka
- odtruwanie, oczyszczanie wątroby
- hemoroidy
Padagrycznik zawiera w składzie wiele ważnych witamin oraz substancji odżywczych:
- witamina C – wzmacnia odporność, uczestniczy w syntezie kolagenu (wlosy, skóra, paznokcie, stawy, kości)
- witamina E – wzmacnia wzrok, regeneruje skórę, działa antyoksydacyjnie, chroni układ krążenia
- luteina – regeneruje barwniki wzrokowe, chroni siatkówkę oka,
- beta karoten (prowitamina A) – chroni skórę przed promieniowaniem UV, regeneruje skórę i błony śluzowe, chroni wzrok
- zawiera też mikro- i makroelementy: żelazo, miedź, mangan, potas
- flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym, chroniącym układ krążenia, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym
Po ziele podagrycznika, jak i mieszanki ziołowe zawierające go w swoim składzie zapraszamy do sklepu zielarskiego Herbamed Plus ulica Długa 32, Kraków.
Coś dla miłośników wiosennych sałatek
Wiosenna sałatka z podagrycznika
Główka kruchej sałaty, 2-3 mięsiste pomidory, po łyżce usiekanych zielonych listków z podagrycznika, bluszczyku kurdybanka.
Sos: 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżki soku z cytryny, łyżeczka majonezu, jedna łyżka naturalnego jogurtu, pieprz, sól, odrobina miodu.
Wykonanie:
1.Dokładnie wymieszać składniki sosu, schłodzić go.
2. Umytą sałatę i zioła osuszyć.
3.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
4. Sałatę porozrywać na kawałki, wrzucić do salaterki i wymieszać z pomidorami oraz usiekanymi listkami ziół.
5. Polać sosem.
Smacznego