Olej arachidowy - niedoceniane zdrowie na talerzu

Olej arachidowy – niedoceniane zdrowie na talerzu
Olej arachidowy pozyskiwany z orzeszków ziemnych jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Warto go używać ze względu na właściwości zdrowotne. Zawiera przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Może być też pomocny w cukrzycy typu 2. Olej arachidowy zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-6, a przy tym jest ubogi w omega-3. Aby wyrównać ten bilans zalecane jest spożywanie innych olei zawierających przede wszystkim Omega-3, np. lniany, z lnianki, dyni najlepiej w proporcji 1:2 (1 cz. oleju arachidowego i 2 cz. innego oleju). Tworzy bardzo smaczną mieszankę z olejem z lnianki.
Skład i wartość odżywcza oleju arachidowego:
Olej arachidowy dostarcza 884 kcal w 100 g. W jego skład wchodzą wielonienasycone kwasy tłuszczowe (32%), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (52%) oraz NNKT (16%). Zawartość poszczególnych tłuszczów może różnić się w zależności od pochodzenia i odmiany orzechów, z których pozyskano olej. Kwasy tłuszczowe występujące w oleju arachidowym w największych ilościach to leinowy (omega-9) – 36,4-67,1%, linolowy (omega-6) – 14-43%, palmitynowy – 8,3-14%, stearynowy – 1,9-4,4%, arachidowy – 1,1-1,7%. W jego składzie można znaleźć: witaminę E, fitosterole, resweratrol (antyoksydant - polifenol występujący w dużych ilościach w skórce winogron, jagód, morwy, malin i czarnej porzeczki chroniąc owoc przed bakteriami i grzybami).
To wszystko sprawia, że olej arachidowy doskonale wpływa na na nasz organizm pozwalając nam cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją do późnej starości.
Resweratrol, witamina E i fitosterole (głównie beta-sistosterol) to trio, które:
chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi
wykazuje działanie neutralizujące wolne rodniki (działanie antyoksydacyjne)
zmniejsza objawy starzenia się
redukuje stany zapalne;
zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i wpływa na hormony odpowiedzialne za ich napięcie
zapobiega chorobom wieku starczego takim jak demencja czy choroba Alzheimera oraz poprawia koordynację ruchową i łagodzi zaburzenia neurologiczne (udar mózgu, niedokrwienie)
spowalnia rozwój zaćmy
zmniejsza ubytek masy kostnej
wzmacnia układ odpornościowy
Osobom uczulonym na orzeszki ziemne nie zaleca się spożywania oleju arachidowego. Wprawdzie to białka są źródłem uczulenia, a nie tłuszcz, to w nierafinowanym oleju mogą występować niewielkie ich ilości. Z tego powodu istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia odczynów alergicznych. Przechowywany w lodówce może tężeć, jest to naturalne zjawisko nie wpływające na właściwości produktu. Po powrocie do temperatury pokojowej ponownie staje się płynny. Wiele źródeł poleca olej arachidowy do smażenia i gotowania wskazując na jego wysoką temperaturę dymienia, jednak w wysokiej temperaturze to co najcenniejsze w tym oleju ulega zniszczeniu. Polecany przede wszystkim do sałatek i deserów.
Olej arachidowy znajduje również szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Nadaje się do pielęgnacji problematycznej skóry. Doskonale radzi sobie ze zrogowaceniami i kojeniem wszelkich stanów zapalnych (atopia, łuszczyca itp.). Dzięki witaminie E dbającej o integralność błon śluzowych i redukującej wolne rodniki olej arachidowy doskonale chroni i odżywia nasza skórę pozostawiając ją jędrną i promienną. Często stosowany do masażu, działając przeciwzapalnie łagodzi bóle stawów i kręgosłupa.
Stosowany na włosy poprawia ich kondycje i zmniejsza wypadanie oraz rozdwajanie się końcówek. Sprawia, że staja się miękkie i błyszczące. Olej arachidowy wykazuje też działanie łagodzące przy łuszczycy i łupieżu.
Ten olej jak i wiele innych z informacją o ich działaniu prozdrowotnym znajdziecie Państwo w naszym sklepie Herbamed Plus ul. Karmelicka 21, Kraków. Serdecznie zapraszamy.