Lemoniada lawendowa - smaczne uspokojenie

Lemoniada lawendowa - smaczne uspokojenie
Szacuje się, że zaburzenia nerwicowe takie jak lęk uogólniony, nieuzasadniona obawa, niepokój, ataki paniki, fobie to trzeci co do ilości występowania problem zdrowia psychicznego, dotykający ludzi na całym świecie, a zwłaszcza w krajach uprzemysłowionych.
Niemal każdy z nas jest pod wpływem stresu, przez co mogą pojawić się różnego rodzaju objawy chorobowe, najczęściej bóle głowy, rozdrażnienie, napięcia mięśni szkieletowych szyi, pleców.
Często wówczas sięgamy po leki farmakologiczne, które mogą być niezbędne w niektórych skrajnych przypadkach, ale w większości, można skutecznie zastosować naturalne środki ziołowe
Najsmaczniejszym remedium na tego rodzaju problemy jest lemoniada lawendowa
Lawenda (Lavandula officinalis) kojarzy się głównie z niezwykle pięknym zapachem, który zawdzięcza olejkowi eterycznemu. Już w czasach rzymskich ceniono jej właściwości uspokajające, rozgrzewające i poprawiające trawienie.
Lawenda uspakaja zmysły, koi nerwy, łagodzi bóle, działa antydepresyjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i silnie antyseptycznie.
Lawenda i olejek lawendowy ma zdolność do leczenia zakażeń gronkowcem i tych wywołanych przez grzyby. Badania wykazały, że olejek jest skuteczny nawet w przypadku opornego na metycylinę szczególnie niebezpiecznego gronkowca złocistego MRSA.
Jedno z badań przeprowadzonych wśród studentów wykazało, że lawenda obniża uczucie niepokoju i napięcia, a nawet tętno w sytuacjach stresowych. Z kolei u pacjentów oczekujących na operacje i zabiegi chirurgiczne obniża strach i relaksuje.
Wykazano również działanie zmniejszające objawy depresji, poprawę snu, redukcję różnego rodzaju bólów takich jak porodowe, głowy, zębów, zatok, brzucha.. a podobno znakomicie sprawdza się w przypadku zatrucia alkoholem (tzw. kaca)
Lemoniadę lawendową można przyrządzić zarówno na bazie świeżej lub suszonej lawendy jak również olejku lawendowego.
Lemoniada lawendowa na bazie olejku
Składniki:
- 1/2 szklanki miodu
- 5 szklanek wody
- 6 cytryn
- olejek lawendowy
Wodę zagotować, po przestudzeniu do ok 40 stopni dodać miód, sok z cytryn i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 2-4 krople olejku lawendowego. Najlepiej smakuje lekko zmrożona lub z dodatkiem kruszonu.
Lemoniada lawendowa z suszonej lub świeżej lawendy:
Składniki:
- 2 łyżki świeżej lub 1 suszonej lawendy
- 4 szklanki wody
- 3 cytryny
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki miodu
Zagotować wodę z imbirem, zestawić z ognia, dodać lawendę zaparzać pod przykryciem przez 5-10 minut, po czym odcedzić. Po przestudzeniu dodać sok z cytryn i dosłodzić miodem.
SMACZNEGO