Jarzębina - symbol jesieni i jej dobroczynne właściwości

Jarzębina - symbol jesieni i jej dobroczynne właściwości
Wielu z nas czerwone owoce jarzębiny kojarzą się z nadchodzącą jesienią. Są też przysmakiem dla ptaków, przede wszystkim gili, kosów, jemiołuszek.
Jarzębina pospolita (Sorbus aucuparia) posiada też właściwości lecznicze oraz odżywcze.
Zawierają: sorbitol, kwas sorbowy, witaminę A, C, katechiny, flawonoidy, witaminę P i K, karoten, kwas jabłkowy, fruktozę, aminokwasy, garbniki, pektyny, sole mineralne, kwas bursztynowy, winowy, cytrynowy, winowy, antocyjany, pektyny.
Owoce zbierane po pierwszym przymrozku mają mniej witaminy C, ok. 40-50 mg/100g. Owoce przemrożone są za to słodsze i smaczniejsze. Z owoców można sporządzić marmolady, nalewkę, dżem, sok, syrop lub nalewkę.
W medycynie ludowej owoce jarzębiny są wykorzystywane w leczeniu:
- kamicy nerkowej,
- pomocniczo przy cukrzycy typu II
- reumatyzmu, atretyzmu, dny moczanowej - zwiększa wydalanie kwasu moczowe, działa odtruwająco na organizm
- zaburzeń metabolicznych, otyłości - pobudzają przemianę materii
- chorobach skórnych
- zaburzeniach trawienia
Korzystnie działa w reumatyzmie, dnie moczanowej, przy kamicy moczowej, chorobach skórnych, otyłości, cukrzycy i miażdżycy. Owoc jarzębiny w mieszankach – warto podawać w przebiegu infekcji układu moczowego i przy obrzękach.
Odwaru lub naparu z owoców jarzębiny możemy użyć do pielęgnacji skóry suchej, szybko wysychającej, zmęczonej , skłonnej do podrażnień i z plamami.
Po więcej informacji o jarzębinie i nie tylko zapraszamy do sklepu zielarsko-medycznego Herbamed Plus ul. Karmelicka 21, Kraków