Jabłka - Lek prosto z drzewa

Jabłka – lek prosto z drzewa
Jesień to czas jabłek. Znamy je wszyscy od małego dziecka: świeże, w postaci soków, octu jabłkowego, cydru, szarlotki.
Mało kto wie jak ogromne właściwości prozdrowotne mają jabłka. Najwięcej składników odżywczych znajdziemy w skórce i bezpośrednio pod nią.
W skórce znajdziemy ponad 5 razy więcej flawonoidów niż w miąższu. Jednym z tych flawonoidów jest kwercetyna o silnych właściwościach wspierających krążenie, zmniejszających ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona oraz zaćmy u osób chorych na cukrzycę.
Jabłko to skarbnica witamin:
- A – uczestniczy w procesach widzenia, odpowiedzialna na odpowiedni stan skóry i śluzówek
- C – silny antyoksydant, niezbędna w tworzeniu kolagenu
- B1 – niezbędna dla układu nerwowego, uczestniczy w przemianach białek i tworzeniu energii w mitochondriach.
- B2 – uczestniczy w przemianach metabolicznych oraz wytwarzaniu czerwonych płytek krwi, przeciwciał i procesach wzrostu.
- B6 – odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, pracę serca oraz odpowiednią kurczliwość mięśni i ciśnienie krwi.
oraz minerałów:
- żelazo – tworzy hemoglobinę czerwony barwnik krwi, reguluje procesy odpornościowe, umożliwia prawidłową pracę układu nerwowego.
- krzem – wpływa na tworzenie i regenerację tkanek łącznych układu ruchu, skóry, naczyń krwionośnych, gałki ocznej.
- miedź – niezbędna dla mocnych kości, wpływa na tworzenie melaniny odpowiedzialnej za kolor naszej skóry i włosów, podnosi odporność za zachorowania bakteryjne i wirusowe.
- potas – utrzymuje równowagę wodno-elektrolitową, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca
- wapń – niezbędny w procesach krzepnięcia krwi, poprawiający stan włosów i paznokci
Zawiera także duże ilości błonnika regulującego trawienie, regulującego poziom cholesterolu i glukozy w krwi. Pektyny jedna z frakcji błonnika oczyszcza organizm z toksyn (szczególnie metali ciężkich takich jak kobalt, ołów). Pektyny są naturalnym pokarmem dla naszych bakterii probiotycznych, które umożliwiają nam właściwe trawienie pokarmu, wytwarzają witaminy oraz stymulują układ immunologiczny podnosząc naszą odporność. Błonnik jabłkowy pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i zapobiega zaleganiu treści pokarmowych w jelitach, dlatego jabłka powinny towarzyszyć kuracjom odchudzającym i wskazane są dla osób mających zaparcia.
Jabłka to nieoceniony element naszej diety korzystajmy więc z darów Matki Natury na zdrowie :))