Goryczka - gorzki smak zdrowia

Goryczka – gorzki smak zdrowia
Goryczka żółta (Gentiana lutea) najpowszechniej oprócz innych goryczek wykorzystywana jest w ziołolecznictwie od średniowiecza. Kiedyś była składnikiem teriaku – panaceum na wszystko.
Mimo bardzo gorzkiego smaku, była i jest składnikiem wielu skutecznych mieszanek ziołowych.
Korzeń goryczki zawiera w swoim składzie: gencjopikrynę, gencjamarynę, gentyzynę, gentiozyd, amarogentynę, fitosterole,
Goryczka z powodu bardzo gorzkiego smaku pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego, trzustkowego i żółci, poprawia apetyt.
Zwiększa perystaltykę przewodu pokarmowego, obniża pH treści żołądkowej.
Poprawia procesy trawienia i wchłaniania mleczka pokarmowego z jelit do krwi oraz limfy. Reguluje wypróżnienia przeciwdziałając zaparciom.
Przyśpieszają przemianę materii (przemiany metaboliczne)
Stymuluje układ nerwowy, dając odczucie ogólnego pobudzenia (bez tzw. zespołu kofeinowego charakterystycznego dla kawy i napojów eneretycznych).
Posiada właściwości hepatoprotekcyjne (ochronne na komórki miąższu wątroby).
Pobudza układ odpornościowy poprzez aktywowanie układu pokarmowego (GALT).
Wyciągi z goryczki zastosowane na czczo (większe dawki) działają przeciwpasożytniczo - obleńce i pierwotniaki.
Po więcej informacji na temat zastosowań goryczki oraz mieszanki na trawienie, wzmocnienie i na odporność (zapalenie zatok) zapraszam do sklepu zielarsko-medycznego Herbamed Plus ul. Karmelicka 21, Kraków