Ascolip liposomalna witamina C 30 sasz. Genexo

ASCOLIP LIPOSOMALNA WITAMINA C

suplement diety
 

ASCOLIP to preparat zawierający liposomalną witaminę C zamkniętą w opatentowanej formule LIPOSHELL®. Zastosowanie technologii LIPOSHELL® pozwala na osiągnięcie bardzo wysokiej wydajności w transporcie witaminy C, w wybrane miejsca organizmu. Liposomy LIPOSHELL® wykazują podobieństwo do błon komórkowych w organizmie ludzkim, dzięki czemu są bezpieczne
i biozgodne. Liposomy LIPOSHELL
® umożliwiają długotrwałe, stabilne zamknięcie witaminy C
w ich wnętrzu oraz efektywne wchłanianie.

 

Substancje czynne

Zawartość w 1 saszetce (dzienna porcja)/RWS*


 

Witamina C (L-askorbinian sodu)

 


 

1 000 mg/1250%

 






 

*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia


 

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:

1 saszetka 1 raz dziennie. Zawartość saszetki spożyć bezpośrednio lub rozpuścić w niewielkiej ilości wody niegazowanej. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.


 

ASCOLIP można stosować zarówno u dorosłych jak i dzieci. W przypadku bardzo małych dzieci zalecana jest konsultacja z prowadzącym lekarzem pediatrą. Stosowanie każdego preparatu, w tym również preparatu ASCOLIP, przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinno być skonsultowane z lekarzem.


 

Jedna saszetka ASCOLIP zawiera 1 000 mg (1g) witaminy C.


 

ASCOLIP zachowuje 100% właściwości przez okres minimum 12 miesięcy od daty produkcji.

Data przydatności do spożycia znajduje się na każdej z saszetek.


 

Opakowanie: 30 saszetek po 5 g – żel doustny (zapewnia miesięczną kurację).


 

Wytwórca: Genexo Sp. z o.o.

Witamina C ma ogromne znaczenie dla organizmu. Jest aktywatorem wielu enzymów i odgrywa ważną rolę w oddychaniu komórkowym. Jej różnokierunkowe działanie sprawia, że jest nieodzowna w przebiegu wielu procesów metabolicznych. Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna. Ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków i krwawień dziąseł. Kwas askorbinowy aktywizuje nasz system immunologiczny, pobudzając wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy. Następuje również wzrost ilości interferonu i w efekcie znaczące skrócenie czasu trwania infekcji. Zapewnia także sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego. Reguluje produkcję cholesterolu w wątrobie i przetwarzanie go w

kwasy żółciowe (obniża ogólny poziom cholesterolu we krwi i „złego” cholesterolu LDH, podnosząc przy tym ilość „dobrego” cholesterolu HDL). Zapobiega miażdżycy i chorobie wieńcowej, obniża też ciśnienie krwi. Jest znanym przeciwutleniaczem, który chroni płyny ustrojowe przed wolnymi rodnikami tlenu, przez co zmniejsza się prawdopodobieństwo powstania w organizmie zmian nowotworowych. Ponadto łagodzi nieprzyjemne objawy uboczne radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Witamina C jest niezbędna również dla cukrzyków, gdyż może mieć wpływ na poziom glukozy we krwi, a ponadto podwyższa u nich obniżoną odporność. Przypuszcza się, że może oddziaływać na wzrok, a nawet zahamować rozwój zaćmy.

Od ilości dostarczanej organizmowi witaminy C zależy prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, gdyż uczestniczy ona w produkcji hormonów stresu wytwarzanych w nadnerczach. Intensywne napięcie nerwowe i stres zwiększają jej wydalanie wraz z płynami z organizmu, co przyczynia się do wzrostu zapotrzebowania na tę witaminę. Dzięki jej korzystnemu wpływowi na zwiększanie ilości hormonu stresu (kortyzolu) oraz oddziaływaniu na serce, poprawia się wydolność fizyczna organizmu. Wiadomo również, że witamina C bierze udział w

przekształcaniu tryptofanu w hormono podobną serotoninę (należącą do neuroprzekaźników impulsów nerwowych), która umożliwia koncentrację, mocny sen, łagodzenie bólu, ułatwia pokonywanie stresów i nastrojów depresyjnych, ma wpływ na nasze pozytywne usposobienie.