Alergia

Alergia, uczulenie (z gr. allos – inny + ergos – reakcja), polega na nadmiernej i nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego na występujące w środowisku obce dla organizmu substancje, które w normalnych warunkach powinien on ignorować. U osób zdrowych substancje te nie powodują żadnych dolegliwości, natomiast u osób uczulonych są przyczyną szeregu nieprzyjemnych, a niekiedy groźnych dla zdrowia reakcji.
 
W reakcjach alergicznych biorą udział: granulocyty kwasochłonne, komórki tuczne (mastocyty),limfocyty oraz immunoglobuliny klasy E (IgE).
 
Alergia to reakcją nabytą, co oznacza, że pojawia się tylko po kontakcie z czynnikiem wywołującym, tzw. alergenem, i komórki układu immunologicznego nauczyły się go rozpoznawać. Kolejny kontakt z alergenem wywołuje lawinową reakcję gotowych już przeciwciał, a w konsekwencji następuje uwalnianie histaminy, substancji odpowiedzialnej za znaczną część objawów związanych z alergią. W niektórych przypadkach uczulenie rozwija się po kilkakrotnym kontakcie z alergenem, w innych powstaje po latach powtarzającego się narażenia na określony czynnik alergizujący.