Orzech włoski przyjaciel układu pokarmowego i nie tylko

Orzech włoski przyjaciel układu trawiennego i nie tylko…
Orzech włoski (Juglans Regia) jest wykorzystywany w ziołolecznictwie, kosmetyce, a owoce orzecha w kuchni oraz w cukiernictwie.
Owocnia orzecha w części jadalnej zawiera:
- witaminę A, E, B1, B2, B6, C, PP.
- sole mineralne: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, fluor, mangan, miedź, cynk
Są dla nas jednym z najbardziej wartościowych składników pokarmowych uzupełniających braki witamin i minerałów w diecie. Zawierają też duże ilości białka i kwasów tłuszczowych.
Kiedyś w kształt owoców porównywano do ludzkiego mózgu i uważano że owoce odżywiają nasz umysł. Patrząc na bogactwo składników odżywczych jest to bardzo zasadne przekonanie.
Składniki liścia i naowocni orzecha: olejek eteryczny 0,03%, juglon, oksynaftochinon, hydrojuglon, garbniki, ok. 10%, juglandyna (goryczka, alkaloid), inozytol, flawonoidy:ą kwercetyna, hiperozyd, kemferol, kwas galusowy, kumarowy, elagowy, jabłkowy, kawowy, chlorogenowy. Świeże liście zawierają ok. 0,85-1% witaminy C. Naowocnia zawiera do 25% garbników i do 3% witaminy C (kwasu askorbinowego). Olej z orzechów zasobny jest w NNKT (witamina F) oraz w fitosterole i tokoferole o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, przeciwzapalnym i przeciwcukrzycowym.
W medycynie ludowej oraz w dawnej medycynie oficjalnej przetwory z naowocni orzecha stosowano w nieżytach żołądka i jelit, nadmiernej fermentacji, biegunkach, w zestawieniach dodatkowo w cukrzycy, zapaleniu żołądka, jako środek “czyszczący krew”, w zatruciu krwi i przy niedokrwistości (anemii), paradontozie.
Niektórzy zwracają uwagę, że może to być wartościowy surowiec w niedoczynności tarczycy (wole zwykłe) . W pewnym badaniu świeży sok z zielonych orzechów podwoił poziom tyroksyny (hormon produkowany przez tarczycę). Odwar z zielonych orzechów (gotowanych przez około 20 minut) zwiększa poziom tyroksyny o 30 %.
Zewnętrznie: zielona naowocnia oraz liście stosowanie są w egzemie, zakażeniach skóry, jamy ustnej i ucha paciorkowcem, gronkowcem, pałeczką czerwonki bakteryjnej i duru brzusznego, liszaju, egzemie,
Poniżej przepis domowego przygotowania wina z liści orzecha:
Wino orzechowe:
- 1 szklanka świeżo posiekanych liści orzecha włoskiego
- 1 butelka (0,7l) białego wytrawnego wina
Liść orzecha zalewamy w szklanym słoiku winem, szczelnie zakręcamy i trzymamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie potrząsamy słoikiem w celu lepszego wytrawienia składników czynnych.
Po 2 tygodniach wino odcedzamy przez gazę i mocno wyciskamy resztki liści i zlewamy do butelki z ciemnego szkła.
Pijemy 1 mały kieliszek raz dziennie 15-20 minut po posiłku, maksymalnie przy poważniejszych dolegliwościach 2 razy dziennie – po obiedzie i kolacji.
Francuskie ziołolecznictwo zaleca go w przypadku słabej przemiany materii, odkładaniu tkanki tłuszczowej,
pobudza pracę wątroby i trawienie tłuszczy,
zapobiega zaleganiu żółci,
likwiduje niestrawność, uczucie pełności i skurcze żołądka
usuwa stany zapalne błon śluzowych żołądka i jelit
zapobiega zatruciom pokarmowym
Po więcej przepisów oraz po gotowe preparaty na bazie naowocni i liści orzecha zapraszamy do sklepu zielarsko-medycznego Herbamed Plus ulica Długa 30, Kraków.